Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

maandag 6 augustus 2012

Natuureducatie












Onlangs hebben de ‘Winkeltjes’ op een zonnige dag het bos en de hei in de omgeving van Ede weer eens bezocht. Daar is van alles te horen, te zien en te ruiken. In de verte een koekoek die z’n soortnaam regelmatig laat horen. Grote zwarte kevers die met gevaar voor eigen leven de wandelpaden oversteken. Rupsjes die aan lange draden aan de bomen bengelen. De iet wat muffe geur van rottende bladeren die weer een voedingsbodem vormen voor nieuw leven. Een met ontbloot bovenlijf hardlopende Jan Siebelink vergezeld van z'n honden.

Thuis gekomen was de fietstas door de kinderen rijkelijk gevuld met stenen en dennenappels. Nu hoorde ik onlangs dat er een categorie kinderen in Ede is die nooit in het bos dan wel op de hei komen. Die doorgaans aan televisie of (spel) computer zitten geketend. Waarvan de ouders ook helemaal geen intentie hebben er samen op uit te gaan de natuur in. Zie hier toch een ernstig educatief hiaat in de opvoeding. Terwijl de pracht en praal van moeder natuur op een steenworp afstand is te vinden.

Dus ouders die dit aangaat… trek uw kroost op regelmatige basis achter de Nintendo DS, zakken chips en suikerhoudende frisdranken vandaan. Hup, in de benen om vervolgens even later met z’n allen neer te knielen op een bed van… mos, gras of heide. Om de micro en macro natuur van dichtbij te aanschouwen. Dus allemaal naar buiten waar de vogeltjes fluiten. Want leuk, boeiend en aardig hoeft niet altijd van ver te komen. Het is allemaal in te vinden in de omgeving van… natuurlijk Ede!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten