Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

maandag 6 augustus 2012

Mechanicus Hermanicus
















Doorgewinterde natuurfotografen kennen het fenomeen maar al te goed. Enorm veel moeite doen en jobsgeduld hebben om een zeldzaam dan wel schuw dier/vogel op de foto te krijgen. Dagen, ja soms weken lang, gecamoufleerd in het struikgewas liggen. Of bijna met een boom vergroeid raken om dat ene beeld voor eens en altijd te kunnen vastleggen. Een vak apart waar lang niet iedereen de juiste eigenschappen voor bezit.

Nu heeft er zich binnen het bedrijf waar ik werkzaam ben ook een soortgelijk iets zich voorgedaan. In dit geval gaat het om een medewerker van de technische dienst. De beste man is onlangs op de foto gekomen en dat tijdens volle werkzaamheden. En dit kan dan weer als een klein wonder worden gekwalificeerd. Wat is namelijk het geval? Hier volgt een kleine uitleg rond de zogenaamde 'Mechanicus Hermanicus'.

Hij is doorgaans maar moeilijk te ontdekken want hij doet zijn werkzaamheden snel en onopvallend. Binnen zijn beroepsgroep staat hij dan ook bekend als de 'Lucky Luke' van de monteurs. De man die sneller sleutelt dan z'n schaduw. Tel hierbij op dat hij als een soort van technische kameleon opgaat in zijn werkomgeving en u begrijpt de bijna onmogelijkheid dit vast te kunnen leggen.

Nu is het onlangs toch collega C. gelukt op afdeling D. een 'actiefoto' te schieten van onze bedrijfssleutelaar. Op menig mobiele telefoon zit tegenwoordig de mogelijkheid tot fotograferen. Operator C. zag, op een gegeven ogenblik, onze monteur in een situatie waarbij hij niet veel kon bewegen en zijn schutkleurfunctie eventjes niet functioneerde. Zie daar... een lot uit de loterij.

Hij zag zijn kans schoon en kiekte de 'Mechanicus Hermanicus' in volle actie. Met gepaste trots presenteren C. en de Winkelhaak dan ook dit unieke beeldmateriaal. Saillant detail is, dat de man die nu onderwerp is van deze foto, zelf ook wel eens werkende collega's fotografeert en de resultaten publiceert op z'n facebookpagina. Nu valt hem deze eer ook eens ten beurt!

Schaduwzijde van deze unieke gebeurtenis is de grote toeloop van 'spotters'. Hoewel het bedrijf intussen hermetisch is afgesloten weten toch steeds weer personen, gewapend met camera's met gigantische telelenzen, het terrein op te komen en zich ergens te verschansen. Op de bordessen, tussen de ketels, vrijwel overal liggen ze op de loer in de hoop ook zo'n felbegeerde kiek te schieten.

Er is intussen ook al een astronomisch geldbedrag geboden voor deze speciale foto door een gerenomeerd Amerikaans wetenschappelijk instituut. Maar de maker ervan peinst (voorlopig?) niet over verkoop. Zijn reactie was dan ook: "Geld interesseert mij helemaal niet. Naast eigen welzijn en dat van vrouw, kinderen en kleinkinderen telt voor mij alleen het aankomende landskampioenschap van Feyenoord!".

Wel zijn er intussen vergevorderde plannen een expositie rond deze foto te organiseren. Maar hiervoor zal wel uitgeweken moeten worden naar een andere plaats want er is in Ede eigenlijk geen locatie die de grote toestroom aan mensen kan herbergen. Wellicht is de Rotterdamse Kuip wel een geschikte en toepasselijke plek? Ik zal het collega C. binnenkort eens vragen! Kan dan mooi na de kampioenshuldiging plaatsvinden...

1 opmerking: