Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

maandag 20 augustus 2012

Gedrocht

Waar de Krommesteeg en de Lunterseweg elkaar raken krijgt HET gestalte. In vrij korte tijd wordt daar een gigantisch kerkgebouw uit de grond gestampt. Waar in andere plaatsen vaak kerkgebouwen een andere bestemming krijgen, of zelfs afgebroken worden, vindt hier in Ede nog nieuwbouw plaats.

Maar bij het passeren van dit Godshuis in wording word ik niet vrolijk. Architectonisch gezien spreekt het helemaal niet tot de verbeelding. Sterker nog… het is ronduit een gedrocht!

Kijk, dat je als kerk er theologisch orthodoxe opvattingen op nahoudt is nog daar aan toe. Persoonlijk ga ik hierin ook niet geheel vrijuit. Maar probeer in ieder geval bij kerkbouw toch wat vernieuwender te werk te gaan. Leg toch wat meer fantasie en verbeeldingskracht aan de dag.

De leden van deze kerkelijke gemeente hebben doorgaans grote affiniteit met een bepaalde politieke partij die een voorstander is van een verbod op het bouwen van moskeeën. Maar qua architectuur had men beter een kijkje kunnen nemen bij de moskee aan de Peppelensteeg. Die is toch veel spannender en boeiender dan het blok beton wat er nu komt.

Straks zal er aan de binnenkant van het gebouw voor eigen parochie worden gepreekt. Dat is een zaak van het hart. De buitenkant is voor het oog. Beter was het geweest om bij het ontwerp ook anders/niet-gelovigen te betrekken. Want die groep is heel groot en zal er dus bij het passeren vaker naar (moeten) kijken dan eigen kerkvolk. Een gemiste kans dus. Het had alvast de eerste missionaire daad kunnen zijn!

2 opmerkingen:

  1. Moeilijk oordelen.., Zo op het oog lijkt me het niet zo raar. We vinden meestal de kerken van vroeger mooier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Rens van Beers10 mei 2013 om 07:42

    Moet heel eerlijk zeggen dat ik deze ''gergemkerk'' niet zo gedrochting vind lijken als die in naburige gemeente Barneveld en ook wel elders in de landen. Het is een jaren dertig stijl bebouwing en die past trouwens niet bij de behuizing uit de omgeving, maar voor de rest is het weer een kerk rijker in de omgeving en dat waar elders in Nederland kerken de deuren moeten sluiten. Overigens vind ik de plek ook niet juist passen, maar goed.

    BeantwoordenVerwijderen