Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

vrijdag 30 oktober 2015

Boycot













Fractievoorzitter Breunis van de Weerd van de Edese SGP roept zijn achterban op na te denken over doordeweeks winkels te mijden die op zondag open zijn. Nu moet je bij dit soort principiële oproepen altijd even verder doordenken. Ik kruip dan ook in de huid van het staatkundig gereformeerde gedachtegoed en loop even een stukje met hem mee.

Buiten ondernemingen die op zondag open zijn dan ook muziekwinkels waar zogenaamde black metal cd’s worden verkocht. Boekhandels die ‘bloot’ in de schappen hebben liggen. Maar natuurlijk ook supermarkten waar tabak en alcohol wordt verkocht. Dingen die verslavend en slecht zijn voor het lichaam (de tempel van…). Geldt ook plekken waar je ongezonde vette hap kunt krijgen.

Maar natuurlijk ook winkels die producten aanbieden waar enige vorm van dierenleed of kinderarbeid aankleeft. Of geproduceerd zijn in landen waar mensenrechten worden geschonden. Of onderdeel zijn van een keten waar men het niet zo nauw neemt met de arbeidsvoorwaarden en slecht met personeel omgaat.

En wat nu als een ondernemer qua ethische keuzes dan wel geloofsovertuiging, of juist door het ontbreken daarvan,  ver van de christelijke normen en waarden afstaat? Zo kan ik nog wel even (recht) doorgaan maar sla nu echt af mensen. We willen toch niet terug naar de tijd dat (staatkundig) gereformeerden, katholieken en socialisten elk hun eigen leveranciers hadden?

Dat lijkt mij nu een heilloze weg. Die koopzondag hoeft voor mij ook zeer zeker niet. Maar laat iedereen nu maar individueel zijn/haar koopgedrag bepalen. Ik boycot in ieder geval van de Weerd’s oproep… al behoor ik dan ook niet helemaal tot de doelgroep die door hem aangesproken wordt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten