Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

dinsdag 25 maart 2014

STEP Award 2014












Doordat alle politieke aandacht op de gemeenteraadsverkiezing was gericht is de STEP Award een beetje op de achtergrond geraakt. Maar traditiegetrouw wordt zo aan het einde van de maand maart de winnaar van het afgelopen jaar bekend gemaakt. De prijs voor de (S)terkst (T)witterende (E)dese (P)oliticus ging in de vorige twee edities naar Sina Salim en Marije Eleveld.

Voor de derde keer zal nu deze prestigieuze prijs worden uitgereikt aan de Edese politicus die de afgelopen 12 maanden, naar de mening van de redactie van weblog De Winkelhaak, veel en maar vooral politiek inhoudelijk heeft getwitterd. Doordat de campagne voor de gemeenteraadsverkiezing ook in deze periode viel hebben enkele kandidaten daardoor extra punten binnengehaald.


Voor het eerst in de geschiedenis van deze prijs heeft de redactie ook één van de kandidaten alle vergaarde punten afgenomen. Het betreft hier wethouder Breunis van de Weerd die eigenlijk wel een verbod zou willen zien op twitteren op de (P)olitieke (D)ag (E)de, laat maar zeggen tijdens de raadsvergaderingen. De weinige punten die hij had zijn dan ook arbitrair afgevoerd.


Volgens de redactie van de Winkelhaak is vooral twitteren tijdens deze vergaderingen een uitmuntend middel om de kloof tussen de politiek en de burger te dichten. Door op deze manier rechtstreeks in contact te zijn met gekozen raadsleden kan het bijna niet transparanter lijkt ons dan ook. Verbieden is dan ook helemaal geen optie maar juist het belonen van politici die twitter veelvuldig hanteren!


De redactie heeft de volgende kandidaten geselecteerd voor de eindstrijd die qua hoeveelheid tweets in combinatie met met veelal politieke inhoud het afgelopen jaar boven het gemiddelde uitstegen:


Sina Salim
Fractieleider van D66

Eric Leltz
Fractieleider GroenLinks/Progressief Ede

Pieter Gerard van den Berg
Fractievolger GroenLinks/Progressief Ede

Natasja Peters

Fractievolger Burger Belangen

Marije Eleveld

Wethouder PvdA

Verder zijn er wat nieuwe namen namen aan het twitterfront verschenen die in de toekomst wellicht ook mee kunnen dingen naar de STEP Award. Een greep: Ria Mailiepaard (PvdA), Cora Otter (CU), Peter Jansen (CU), Marya Yaqin (D66) en Ellen Out (GL/PE). In ieder geval… spread the news, retweet of deel en probeer zo veel mogelijk politici en volgers aan de tweet te krijgen!


Dames en heren, het is zover… de Sterkst Twitterende Edese Politicus 2014 is bekend. Lees hier verder het gedeelte uit het juryrapport waarin de eindconclusie wordt beschreven:

Het clichématige ‘het was een moeilijke taak om de winnaar aan te wijzen’ was ook deze editie van toepassing. Om wielrentermen te gebruiken: Al een ruim aantal kilometers voor de finish was het duidelijk dat uit een kopgroepje van vijf renners de uiteindelijk winnaar zou moeten komen. Marije Eleveld (PvdA), Sina Salim (D66), Natasja Peters (Burger Belangen) en de ploegmaten van GroenLinks/Progressief Ede, Eric Leltz en Pieter Gerard van den Berg gingen strijden om de eer.

De vraag was dan ook of iemand nog de kans zou zien te demarreren om vervolgens solo de ‘meet’ te gaan halen. Maar dit bleef uit want de renners bleven angstvallig naar elkaar loeren en niemand durfde vroegtijdig aan te gaan. Gevolg was dan ook dat het op een sprint van de vijf zou gaan uitdraaien. Op de volle breedte van de weg kwamen ze aanstormen en het was visueel niet direct duidelijk hoe de verhoudingen lagen na het halen van de eindstreep.

De foto van de finishlijn zou dan ook meer duidelijkheid moeten gaan geven. Nou… met die foto heeft de voltallige redactie van de Winkelhaak de afgelopen dagen doorgebracht. Kijken, kijken en nog eens bestuderen maar het verlossende antwoord kon maar niet worden gegeven. Wel duidelijk was dat de beide ploegmaten van GL/PE voor de andere drie waren geëindigd. Maar wie van deze twee nu als winnaar moest worden aangewezen was niet duidelijk.

Nu bestaat er de mogelijkheid om in dit geval beide heren als winnaar aan te wijzen! Deze optie heeft dan ook langdurig de redactie bezig gehouden maar volgens de statuten is dit echter niet toegestaan. Een procedure tot wijziging werd dan ook overwogen. De redactie is echter, door een suggestie van een vaste lezer van de Winkelhaak, op het spoor van de psychologie geleid. We kwamen uiteindelijk uit bij de zeer bekende en befaamde professor Neel Ratio. 

Zij heeft ons tijdens enkele sessies met veel beeld- en geluidsmateriaal van de Amerikaanse cartoonserie Beavis And Butthead geconfronteerd. Wie hier mee bekend is weet dat deze beide pubers alles in het leven slechts indelen in een tweetal mogelijkheden, namelijk ‘Cool’ of ‘It sucks’. Professor Ratio nam ons dan ook veelvuldig mee naar hun (hippie) leraar Mr. Van Driessen, die steeds maar weer oproept om je ‘feminine inside’ aan te spreken.

Dus weg met het zwart/witdenken, meestal ligt de uiteindelijke oplossing in de vele grijstinten die ook aan een probleemstelling gekoppeld kunnen zijn. Ga op je (vrouwelijke) gevoelens af en vergeet daarbij de statische overwegingen. Met die boodschap keerden we huiswaarts om tot een besluit te komen. (Bestaat er trouwens de mogelijkheid de kosten voor deze sessies te declareren bij de gemeente Ede opperambtenaar A. Droog?)

We hebben dan ook professor Ratio haar advies opgevolgd en bij onze uiteindelijke afweging alle rationele en zakelijke aspecten overboord gegooid. Voor beide heren valt wel het één en ander in te brengen waardoor ze als winnaar zouden moeten worden aangemerkt. Maar uiteindelijk heeft de volgende overweging de doorslag gegeven, namelijk dat één van beiden, waarschijnlijk nooit meer de kans heeft om de sterkste politieke twitteraar van gemeente Ede te worden!

Want een aanstaande verhuizing zal dit namelijk verhinderen. Dus P.G. van den Berg heeft nog vele jaren de kans om de STEP Award binnen te slepen wat dus niet meer voor Eric Leltz zal gelden. Daarom heeft de redactie van de Winkelhaak in al haar wijsheid gemeend de laatst genoemde tot winnaar van de 2014 editie uit te roepen! Proficiat meneer Leltz en wij willen u dan ook hartelijk bedanken voor alle interactie op twitter van de afgelopen jaren!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten