Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

vrijdag 26 augustus 2011

Tass Saada

In het Palestijns/Israëlische conflict is de stellingname vaak pro of contra. Eenzijdig wordt dan gekozen in deze lang voortslepende kwestie van geweldadigheden over en weer.

Prominente Nederlanders zoals Gretta Duisenberg en oud-premier Dries van Agt strijden voor de Palestijnse zaak. Een politicus als Geert Wilders is voorstander dat bepaalde gebieden alleen toebehoren aan het Israëlische volk.

Gisteravond ben ik naar een bijeenkomst geweest waar een opmerkelijk spreker het woord mocht voeren. Op korte loopafstand mocht ik het levensverhaal horen van een man die in het centrum van het conflict heeft gezeten. Iemand die eerder tot de PLO behoorde. Die zelfs aanslagen heeft gepleegd en Joodse mensen het leven heeft ontnomen. Dit alles voor de strijd van de Palestijnen om hun bestaansrecht en erkenning af te dwingen.

In zijn jonge jaren diende Tass Saada de zaak eerst als scherpschutter en later als persoonlijke chauffeur van Yasser Arafat. Hij was een jonge vent gedreven door woede en onbegrip. Geboren in Palestina maar op jonge leeftijd verhuisd naar andere landen in de Arabische regio. Nergens vond hij acceptatie. Het leven te geven voor de zaak van de PLO werd uiteindelijk zijn levensdoel.

Maar het liep anders. Om een, voor hem zelf onverklaarbare reden, is hij op een gegeven moment naar Amerika vertrokken. Door het huwelijk met een Amerikaanse kon er hij blijven. In de horeca maakte hij furore. Daar is hij later tot het christelijke geloof gekomen. Als Palestijn, en bekeerde moslim, had dit grote invloed op zijn visie aangaande de materie.

Hij bestuurde de bijbel grondig en voerde het geheel terug als religieus conflict. Zijn eindconclusie was dan ook zonder meer dat het Joodse volk recht had op de controversiële grondgebieden! Maar tegelijk geeft de bijbel ook aan dat de zogenaamde 'vreemdeling' hier ook ondergebracht moet worden. Het is dus een bijbelse opdracht voor de Joden om zich ook over het lot van de Palestijnen te bekommeren, aldus deze ex-terrorist.

Daarmee bevindt deze Tass Saada zich in een bijzondere positie. Voor radicale Palestijnen en orthodoxe Joden is dit een uitermate aanstootgevende boodschap. Verzoening en vreedzaam samenwonen is waar naar gezocht moet worden. Tegenwoordig steekt deze man dan ook geld, tijd en energie in projecten om dit na te streven. Om dus een heel ander geluid te laten horen. En dat deed hij o.a. hier in Ede als onderdeel van een tournee door ons land.

Het relaas van deze voormalige terrorist wist mij te boeien. In het (vertaalde) boek "Arafat was mijn held" is zijn levensverhaal te vinden. Bij het huiswaarts keren nog maar even een exemplaar aangeschaft. Ongesigneerd dat wel. De rij van mede-kopers voor het tafeltje waar achter hij had plaatsgenomen was mij iets te lang (of ik gewoonweg te ongeduldig).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten