Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

vrijdag 18 juni 2010

Zomergast Fragment: Foekje Dillema



Dit fragment behoort bij het bizarre verhaal van een atlete met een veelbelovende toekomst. Foekje Dillema leek eind jaren '40 van de vorige eeuw uit te gaan groeien tot een wereldtopper op hardloopgebied. In juli 1950 kwam er echter een abrupt einde aan haar carrière.

Ze werd door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie opgeroepen voor een medische keuring. Het bleek eigenlijk om een seksetest te gaan. Op 13 juli van dat jaar werd ze uit een trein gehaald die op weg was naar Frankrijk voor een internationale atletiekwedstrijd.

Ter plekke werd haar de uitslag meegedeeld. De eindconclusie van de test was dat zij eigenlijk geen vrouw zou zijn en daardoor geschorst ging worden. De rest vertrok en zij bleef alleen achter zonder enige vorm van begeleiding dan wel nazorg. Thuis gekomen heeft ze er nooit meer iets over willen zeggen en heeft ze tot haar dood in 2007 een teruggetrokken leven geleid.

Na haar overlijden is door middel van voorschrijdend DNA onderzoek vast komen te staan hoe de vork in de steel zat met haar. In het gekozen fragment wordt dat uitgelegd en het is afkomstig van een uitzending van Andere Tijden Sport uit 2008 gewijd aan wellicht het grootste sportschandaal uit de Nederlandse historie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten