Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

vrijdag 19 september 2014

Een Onafhankelijk Veldhuizen...

Dat 55,3 % van de inwoners tegen een onafhankelijk Schotland stemden tijdens het onlangs gehouden referendum, blijkt ook een teleurstelling voor veel populaties buiten het Verenigd Koninkrijk. Zo was een delegatie Friezen de Noordzee overgestoken om een kijkje te nemen hoe zo iets in z’n werk gaat. Om ervaring op te doen en wellicht te kijken of er op kortere dan langere termijn ook mogelijkheden voor afscheiding van Nederland mogelijk is. Door de tegenvallende Schotse uitslag keerden ze dan ook zeer teleurgesteld huiswaarts.

“Wy kinne wol janke” sprak Binne Binnertsma bij aankomst in Hoek van Holland en smeet uit pure frustratie z’n fraai opgeschilderde klompen met ‘pompeblêden’ overboord. Maar het zijn niet alleen provincies die wellicht aan afscheiding denken. Deze problematiek lijkt ook te spelen in bepaalde stedelijke gebieden. Zo is er in Ede een groep actief in de wijk Veldhuizen die zich graag van de rest van de gemeente zou willen separeren. Onder de naam Vriendengroep Vrijstaat Veldhuizen (VVV) is een aantal mensen uit die wijk bezig om te kijken of er voldoende draagvlak is en mogelijkheden zijn om dat uiteindelijke doel te bereiken.

De VVV heeft in wijkbewoner en columnist van de Edese Post Jolmer Winkel een woordvoerder aangesteld. In bepaalde Edese kringen wordt hij daarom al spottend ‘wethouder van propaganda’ genoemd. Ook gaan er geruchten dat hij een exorbitant salaris krijgt toebedeeld voor zijn activiteiten. De heer Winkel wil dan ook direct twee grote misverstanden uit de wereld helpen. “Ten eerste ben ik slechts ingehuurd als woordvoerder van de VVV maar maak er absoluut geen deel van uit!” Vervolgens kan hij duidelijk zijn over zijn salaris: “Het is dat ik al mijn werkzaamheden voor de vriendengroep per fiets doe want anders moest ik er gewoon eigen geld bijleggen!”

Hoe groot de groep van Veldhuizense separatisten is en wie er in participeren is nog steeds onduidelijk. Jolmer Winkel: “Geheimhouding hiervan is gekozen als statement richting het huidige college van B&W in Ede. Die vergaderen zelf ook regelmatig achter gesloten deuren. De VVV vindt het dan ook niet nodig opening van zaken te geven zolang er in de politiek ook geen gehele transparantie aanwezig is.” De beweegreden om zich af te willen scheiden van Ede is geld geeft hij onomwonden toe. “Bij de voorstanders van de vrijstaat heerst het sterke gevoel dat van elke afgedragen euro aan gemeentelijke belasting er te weinig terug in de wijk wordt geïnvesteerd“ vervolgt de columnist.

“Bijna alles in Ede draait om het centrum” legt hij uit. “De verbouw van het gemeentehuis, de renovatie van het openlucht theater, Cultura, verlevendiging door adviesburo Walas, de winkelleegstand” somt hij verder op bij zaken die veel tijd, energie maar vooral veel geld hebben gekost of nog gaan kosten. “Zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar wat gebeurt er in Veldhuizen?” en een lange stilte valt. “Zo hier en daar een miezerig speeltuintje voor de allerkleinsten of een kooi waarbinnen pannavoetbal kan worden gespeeld maar dat is dan ook alles.”

Volgens de heer Winkel is de oneerlijke verdeling dan ook de bron van de maatschappelijke onvrede die er binnen de wijk Veldhuizen heerst. Dat er ook etnische redenen aan ten grondslag liggen wijst hij dan ook resoluut van de hand. “Ik ken veel mensen hier met een Groningse, Zeeuwse, Twentse of zelfs Friese afkomst maar die sentimenten spelen in het geheel niet. Het gaat puur om de oneerlijke verdeelsleutel van belastinggeld.” Op de vraag of er contact is met andere groepen in de Edese gemeente die ook streven naar onafhankelijkheid antwoord Winkel bevestigend.

Er hebben namelijk enkele oriënterende gesprekken plaatsgevonden met raadslid Arnold Versteeg. Deze staat bekend als ‘burgemeester van Wekerom’, een kleine leefgemeenschap in één van de uithoeken van gemeente Ede. Het blijkt dat in dit dorp zeer zeker herkenning van de Veldhuizense problematiek is en men ook grote afstand ervaart met wat er in het Edese centrum allemaal gebeurt. “Maar Wekerom is gewoonweg te klein om een vuist te maken richting het gemeentebestuur… laat staan om onafhankelijkheid na te streven” licht Jolmer Winkel toe.

Daarna laat hij zich iets geëmotioneerd ontvallen: “Maar voor Veldhuizen is de tijd rijp voor grote veranderingen!” Hoe die weg moet worden bewandeld is voor de VVV nog een intern strijdpunt. Volgens de woordvoerder is er een minderheid die harde acties niet langer wil schuwen. De meerderheid opteert voor de weg der geleidelijkheid en ludieke methodes. In het kader van dat laatste moet men dan denken aan bijvoorbeeld het heimelijk verwijderen van de fietsventielen van burgemeester en wethouders tijdens raadsvergaderingen. Een brede grijns verschijnt op het gezicht van dhr. Winkel als hij dit vertelt.

“Maar daar kan ik daar natuurlijk geen verdere mededelingen over doen zult u begrijpen.” Dit alles werpt dan ook de vraag op of er binnen Veldhuizen voldoende mensen zijn die een dagelijks bestuur zouden kunnen vormen. Kortom is er voldoende bestuurlijke capaciteit binnen de wijk aanwezig? “De vraag stellen is hem beantwoorden” reageert Jolmer Winkel. “Meer dan genoeg, het zou zelfs wel eens op een luxeprobleem kunnen uitdraaien” spreekt hij vervolgens zeer zelfverzekerd. Als hem wordt gevraagd namen te noemen hoeft hij niet lang na te denken.

“PvdA fractievolgers mevrouw Ria Maliepaard en Luuk Oost, oud CDA raadslid mevrouw Beatrijs van Winsum, Oud GL/PE raadslid mevrouw Margreet van Loenen, VVD fractievolger Arco Diepeveen of een van de vele andere die in Veldhuizen wonen. Oh ja, dan vergeet ik nog CU raadslid Daan Westrate. Hoewel klein van stuk zou hij wel eens tot een hele grote kunnen uitgroeien”. Jolmer Winkel gaat nog even door met het oplepelen van potentiële kandidaten waarna hij nog een andere optie naar voren brengt.

“Anders halen we een zwaargewicht hier naar toe. Als wethouder Marije Eleveld een gering salaris en kleine ambtswoning wordt aangeboden maar wel met een grote tuin met veel fruitbomen en volop ruimte voor kippen dan verhuist die terstond wel naar de wijk lijkt mij.” Gevraagd naar zijn eigen ambities antwoord de woordvoerder ontkennend. “Ik wil echt geen bestuursfunctie maar pin mij er niet op vast, want mocht ik politicus worden dan zal ik mij het draaien ook meester moeten maken.”

Tenslotte licht hij een tipje van de sluier op mocht Veldhuizen ooit zelfstandig kunnen opereren binnen de gemeente Ede. Om extra inkomsten te genereren zullen de belangrijke doorgangswegen zoals de Slotlaan en de Kastelenlaan tolwegen worden voor alle gebruikers van buiten de wijk. Daar Veldhuizen vroeger een boerenstreek was zal ook getracht worden iets van deze oude glorie in ere te herstellen. “We denken aan het onderbrengen van koeien, varkens en schapen en enkele paarden in de wijk.” Op welke manier dat zal gebeuren daar wordt momenteel door een speciale werkgroep binnen de VVV over nagedacht is de toelichting.

“Voordat dit allemaal zal kunnen worden gerealiseerd zal er nog veel water door de het Edese kanaal moeten stromen” erkent Jolmer Winkel aan het einde van zijn betoog.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten