Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

woensdag 6 augustus 2014

Groeipunt





















Toen mijn geboortedorp een heus kunstwerk kreeg was het gemor niet van de lucht. “Wat stelt het eigenlijk helemaal voor? Moet zoiets nu echt 25.000 gulden kosten? Een beetje beton en wat verf, ik had het voor veel minder ook wel kunnen maken!” Ik moest hier aan denken toen onlangs Ede een nieuw kunstwerk rijker is geworden. ‘Point-Growth’ is de naam en is gemaakt door de Koreaan Lim Dong Lak.

Nu was in dit geval de prijs van deze kunstzinnige aanwinst geen reden tot maatschappelijke onlusten. Het is geschonken aan de gemeente, dus gezever over weggesmeten gemeenschapsgeld is dan ook overbodig (een gegeven paard etc.). Nee, het is meer de locatie die stof op deed waaien. Naast de oude kerk zou het geplaatst worden maar daar staat sinds jaar en dag de (zeer traditionele) oliebollenkraam.

Pal voor de kerk was ook weer geen optie want zo’n ding ontsiert dan het straatbeeld. De meningen waren verdeeld en de ‘tegenstanders’ riepen natuurlijk het hardst. Nu maakt een beetje kunstwerk emoties los en ontstaat er ‘gedoe’ natuurlijk. Hierin schuilt dan ook een essentiële functie van kunst en de bedenker kan dan ook tevreden zijn.

Toen trouwens het kunstwerk in mijn geboorteplaats dreigde te verdwijnen door herindeling van de dorpskern klonk er weer onvrede. “Dat mag in geen geval want het hoort helemaal bij het dorpsgezicht!” Het zal dan ook een kwestie van tijd zijn dat ons nieuwe kunstproject en haar locatie even vanzelfsprekend zullen zijn als die van de oude kerk in het centrum van Ede.

Tot die tijd, geniet er van of irriteer u mateloos bij elke passage van dit emotionele groeipunt in de beleving van de Edese kunsten…

Foto gemaakt en beschikbaar gesteld door Arjen Droog.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten