Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

maandag 27 januari 2014

Vetbol

Als promotiemateriaal deelde D66 Ede onlangs vetbollen uit. Als ik zoiets lees dan komt direct de vraag op of hier ook een diepere betekenis dan wel een filosofie achter zit? Wil de partij uitdrukken wel een graantje mee te willen pikken in de strijd om de kiezer? Zegt ze: stem ons want dan krijg je weer ‘vet op de ribben’ na de afslanking die de crisis heeft teweeg gebracht?

Er al verder over nadenkend kwam ik tot de conclusie dat zo’n vetbol eigenlijk helemaal niet zo goed bij een partij als D66 past. Want als liberale stroming geloof je sterk in marktwerking. In vooruitgang door concurrentie. Vrij vertaald in het recht van de economisch sterke.

Nu dient zo’n vetbol om de vogeltjes bij te voeren die het moeilijk hebben in winterse tijden. Een liberale houding zou zijn dat de sterksten het wel overleven en daarmee uiteindelijk de soort verbeteren. Niks geen steun, laat de markt/natuur z’n werk maar doen. Eigenlijk past zo’n bol vol met voedzame zaden en vetten veel beter bij een echt linkse partij.

De overheid springt bij daar waar het gapende gat tussen wal en schip dreigt. Maar als reactie op de vetbol als presentje ging de discussie op twitter al gauw over een heel andere boeg. Vanuit de hoek van GroenLinks/Progressief Ede kwam het verwijt dat zo’n bol helemaal geen zin heeft bij de relatief tropische temperaturen en omstandigheden van dit moment.

Al gauw zaten leden van de lokale PvdA in het gesprek en werd de vogelbescherming er ook bij betrokken. Aan het einde merkte nog iemand op dat dit onderwerp meer verhitting had opgeleverd dan de totale algemene beschouwingen. Hopelijk is deze discussie een mooie opmaat voor waar het straks werkelijk omgaat. Namelijk… de politieke vetbol die gemeenteraadsverkiezing heet.

Want daar draait het voor een groot gedeelte om de volgende vraag: “Bij wie halen we vet, granen en zaden vandaan en aan wie delen we deze uit en wanneer?” In dat licht bekeken is het uitdelen van vetbollen door de Edese fractie van D66 zo gek nog niet.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten