Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

zaterdag 6 april 2013

Feroaring Fan Lucht

Maar eens een klassieker uit de boekenkast gehaald om deze aan een herlezing te onderwerpen. In dit specifieke geval één van de meest verkochte boeken in de Friese taal. Ik bezit de speciale editie uit 1996 die is aangepast aan huidig taalgebruik en gewoontes en waaraan de schrijver nog wat commentaar heeft toegevoegd.

Het orgineel verscheen in 1971 en deed in eerste instantie niet veel. Pas na een jaar schoot de verkoop vooruit en groeide ‘Feroaring Fan Lucht’ dus uit tot een topper in het genre, naast bijvoorbeeld 'It Wrede Paradys' van auteur Hylke Speerstra.

Het verhaal gaat over een soort van Flodder-achtige familie die in het buitengebied van Drachten in een onbewoonbaarverklaarde woning bivakeert. Te midden in/van de natuur leeft men daar met een zeer grote mate van vrijheid. Maar door de invloed van maatschappelijk werkers en de grote ‘vooruitgang’ die voor enkele van de gezinsleden lonkt zwicht de hoofdfiguur Durk Snoad.

Hij, z'n vrouw Foekje en hun inwonende twaalf kinderen en kleinkind verkassen naar een tussenwoning in een nieuwbouwwijk van Drachten. Het huisraad, de hond, de katten, konijnen en de geit worden opgeladen om aan een nieuwe fase in hun bestaan te beginnen. Het zal uiteindelijk geen succes worden. Het moeten inschikken naar de normen en waarden van de nieuwe leefomgeving valt zwaar tegen.

Net voor het moment dat een bulldozer in opdracht van de gemeente hun oude woning met de grond gelijk zal gaan maken is er gezinsberaad. De verlossende beslissing valt collectief. De familie Lugtigheid keert terug op hun de oude plek waar ze weer in alle vrijheid hun gang kunnen gaan, ver weg van de plek waar het te veel naar 'mensen stinkt'. Een pracht boek van schrijver Rink van der Velde.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten