Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

zaterdag 9 januari 2016

Steen Des Aanstoots
















Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in Cultura hield hij hem omhoog. Burgemeester van der Knaap toonde de steen die bijna de auto had getroffen waar hij ook in zat. Een groep van tientallen jongeren had tijdens de jaarwisseling voor veel overlast gezorgd in de wijk Veldhuizen. De burgemeester, met de politie op pad, was dus getuige van dit alles en zag deze steen op zich afkomen. Verontwaardiging en afkeuring van al dit onaanvaardbaar gedrag lagen dan ook symbolisch omsloten in deze meegebrachte steen. De burgemeester vroeg dan ook om een applaus voor alle hulpverleners die dit soort zaken allemaal mee moeten maken.

De wijk Veldhuizen stond er weer eens gekleurd op. In de beeldvorming is het dan ook bijna een wetmatigheid… zulke incidenten kleuren dan tot een groter geheel. Ik woon dan ook in een gedeelte van Ede waarvan buitenstaanders soms een heel negatief beeld van hebben. Alsof er niets meer is dan dit incident en andere uit het verleden. Alsof het per definitie hier een slagveld is en raddraaiers continu de buurt onveilig maken. Niets is minder waar maar ik kom nog regelmatig mensen tegen die bij het horen van Veldhuizen menen dat ik een soort van kalifaat woon.

Ik moest ook denken aan een ander zeer ernstig voorval tijdens de jaarwisseling. In het Duitse Keulen is een aantal vrouwen door een grote groep mannen op ernstige manier benaderd. Er zou sprake zijn van aanranding, verkrachting, beroving. Nu de identiteit van deze mannen voornamelijk gezocht moet worden in het kamp van asielzoekers gebeurt hetzelfde. ‘Zie je wel wat er allemaal binnengehaald wordt!’ Het incident blijkt in enorme invloed te hebben en een kentering te zijn in de ruimhartige toelating van asielzoekers in Duitsland.

Ik zie dan ook op twitter en facebook mensen die juist deze buitenlandse gebeurtenis aangrijpen om eigen visie op het lokale asielbeleid te ondersteunen. Een paar individuen bepalen voor hen het totale beeld van een veel groter geheel. Nu zal er met het onderdak verlenen van asielzoekers in gemeente Ede geen garantie zijn dat het allemaal modelburgers zullen zijn. Elke bevolkingsgroep heeft nu eenmaal zijn dissidenten. Maar dat mag geen aanleiding zijn om hulp te laten vervallen vanwege het gedrag van een kleine groep met crimineel gedrag.

De gemiddelde Veldhuizenaar is geen raddraaier. Het doorsnee gedrag van de asielzoeker staat zeker niet gelijk aan die in Keulen. Crimineel gedrag waar dan ook benoemen en aanpakken. Maar wel met nuance en in perspectief de dingen blijven bekijken. Want als een kleine groep het voor een totale groep verpest dan is dit zeker voor mij ook een 'steen des aanstoots'. Zullen we die maar niet meer gooien maar in plaatst daarvan bouwstenen van liefde aandragen?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten