Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

maandag 14 december 2015

Pedagogische Tik...













Op een Edese scholengemeenschap heeft een docent een poosje geleden een leerling fysiek iets aangedaan. Dit is één van de bevindingen uit het diepgaand onderzoek dat de schooldirectie door  extern onderzoekbureau Lerenmot heeft laten uitvoeren. Er was een geruchtenstroom op gang gekomen dat meer zaken tijdens de lessen Engels niet in de haak zouden zijn. Uit het rapport is dan ook klip en klaar gebleken dat er door heel veel betrokkenen aanwijsbare fouten zijn gemaakt.

Niet alleen de betreffende docent maar ook collega leerkrachten, de schooldirectie, de leerlingen, de medezeggenschapsraad en een conciërge worden in het rapport genoemd. Maar uiteindelijk is de leerkracht Engels wel hoofdverantwoordelijk voor wat er tijdens de lessen gebeurt (of juist het het achterwege blijven daarvan). De aard van de fysieke mishandeling van de leerling is voor menigeen buiten de school aanleiding om gepaste maatregelen te verlangen.

De verwachting was dan ook de lerares Engels haar baan zou verliezen door dit incident. Maar tot ieders verbazing liep het anders. Op eigen aangeven heeft ze aangeboden voortaan dan maar geen Engels meer te geven. De andere vakken waarvoor ze aan de school is verbonden, gymnastiek en handvaardigheid, blijft ze gewoon geven. Miss Lightline vindt dat ze hiermee voldoende haar verantwoordelijkheid heeft getoond. In haar eigen beleving heeft ze slechts een pedagogisch tikje aan de genoemde leerling uitgedeeld.

Voortaan gaat de docent Duits, frau Elefeld, de Engelse lessen er ‘gewoon even bij doen’. Het schoolbestuur gaat dan ook akkoord met deze oplossing. Het bestuur en de collega’s van miss Lightline zijn echter niet bereikbaar voor commentaar over deze delicate kwestie. Wel is het onderwerp onlangs aan de orde geweest in de vergadering van de medezeggenschapsraad. Voor Veronique (Vé) van Dee was het volkomen duidelijk. “Wat er is gebeurd tijdens de lessen van miss Lightline is pedagogisch gezien zondermeer een doodzonde!”

Ze sprak van het ‘in elkaar beuken’ van de student en uitte een enorm wantrouwen richting de lerares Engels. Ze wil dan ook directe op non-actiefstelling maar stond alleen op dit standpunt. Anderen, waaronder Sjaak G. Peen en Bé Burger, spraken van afkeuringswaardig gedrag maar zagen af van verdere maatregelen. Een brede meerderheid van de MR echter had het echter alleen maar over een droevige situatie en sprak enkel over spijtbetuiging richting de getroffen leerling. Maar ja dat zijn dan ook voornamelijk personen met familieleden en vrienden binnen het docententeam.

Opmerkelijk is wel dat de MR-leden Dé van Zessen en Christina Unie ook op dit laatste standpunt staan. In het verleden is als eens eerder een docent Engels om lichtere redenen ontslagen. Dit omdat deze een krijtje en een schoolbordborstel naar een leerling had gegooid. Toen riepen genoemde twee heel hard om ontslag terwijl ze nu bij een veel ernstiger vergrijp het zwijgen er toe doen. Zou het te maken kunnen hebben met het feit dat ze nu beiden een direct familielid als leerkracht aan de school hebben?

Een absurd verhaal? Binnen het onderwijs zal dat zeker zo zijn maar in de Edese politiek is het echter allemaal mogelijk…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten