Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

vrijdag 9 maart 2012

Samenscholingsverbod

De titel van deze bijdrage is zo'n lekker woord bij Scrabble of Wordfeud. Vooral als er dan ook nog eens onder één van de letters een roze dan wel rood vlakje zit.

Maar voor de gemeente Ede is het echt geen onderdeel van een spelletje. Men wil graag tot de SSVVG's van ons land worden gerekend. Maar een echte samenscholingsverbod vrije gemeente is men voorlopig nog niet.

Een poosje geleden leek het weer te kunnen. In wijk de Rietkampen werd het verbod tot samenscholing onlangs opgeheven. Al weer een hele tijd was er niets te melden dat deze wijkgerichte 'noodtoestand' rechtvaardigde. Maar nauwelijks was het opheffen wereldkundig gemaakt of de eerste auto stond in de brand. Het verbod werd per direct weer van kracht.

Ik woon in een ander gedeelte van Ede. In Veldhuizen waar ook al eens het verbod tot samenklonteren in het publieke domein tot een criminele activiteit werd gerekend. Na het opheffen bleef het gelukkig rustig. We kunnen als gezin weer rustig de straat op zonder met argusogen te worden bekeken door de inzittenden van een surveillerende politiewagen.

Feit is dat het fenomeen samenscholingsverbod als een soort van juridisch paardenmiddel wordt ingezet. Een keer waarschuwen en bij het negeren van aanwijzigingen kan de sterke arm van de wet de samenscholers vervolgens in de boeien slaan en afvoeren naar het politieburo. Ik pleit er hier dan ook voor dit middel breder in te gaan zetten.

Als ik het hier in Ede voor het zeggen zou hebben dan wist ik wel. Dan kwam er ook een samenscholingsverbod in de supermarkten van Bellestein. Dit voor zowel vakkenvullers als klanten die met elkaar in gesprek gaan en daarbij het gangpad met hun karren versperren. Dit soort gesprekken gaan over het algemeen toch nooit over dingen als kunst, cultuur, politiek of wetenschap om maar eens wat te noemen.

Tevens zou het moeten gelden voor de Edese viswinkel waar wij als gezin regelmatig haring, kibbeling en een gestoomde makreel gaan halen. Vaak loopt de wachttijd daar op door anderen die net voor ons op hetzelfde idee zijn gekomen. Ook voor de Mediamarkt en het marktplein zal het actueel worden als daar bepaalde artiesten optreden.

De eerste twee maatregels zijn dus voor persoonlijk gewin en de laatste meer voor het algemeen nut (lees zelfbescherming). En zo kan ik nog wel even doorgaan. Maar helaas is deze weblog de enige plek waar ik ook maar iets te zeggen heb. Het is niet anders maar ik kan daar mee leven.

Zolang er in Ede maar geen samenscholingsverbod van kracht wordt voor ontevreden, klagerige of zeurende columnisten... al is het er maar één. Want dan zou het einde pas echt zoek zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten