Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

donderdag 23 juni 2016

Vooraf Betalen Achteraf Bekeken

Het houdt de gemoederen in Ede aardig bezig. Het lijkt er soms  op dat het meer teweeg brengt dan de koopzondag,  asielzoekers en autobranden samen. Het gaat over het vooraf betaald parkeren in het Edese centrum. Centrale vraag is dan ook of de lokale overheid iets moet doen om er voor te zorgen dat mensen van heinde en verre naar Ede komen om hier hun geld uit te geven? Dan lijkt een voor de hand liggende maatregel vrij parkeren aan te bieden. Maar ‘gratis parkeren bestaat niet’ is dan ook de gevleugelde tegenreactie vanuit de collegeburelen. ‘Het kost nu eenmaal geld en iemand moet dat betalen!’

Wellicht was het toch beter geweest om vooraf eens te gaan proefdraaien met het parkeerterrein bij het gemeentehuis. Kijken hoe zo iets gaat tijdens een PDE (Politieke Dag Ede). Je komt als raadslid aan met de auto en moet dus vooraf betalen. Hoe lang gaat het dit keer duren? Volgens de agenda tot 22.00 maar je weet het met al die (in)sprekers  maar nooit. Ook de slagvaardigheid van wie deze keer voorzitter is neem je mee in je besluit. Toch maar een veilige marge aanhouden en dan maar een uurtje extra betalen? Maar wat als het achteraf toch niet nodig is? Je wikt en weegt en merkt dat dit toch de zwaardere ‘besluitvormende vergaderingen’ zijn.

Je wilt als raadslid ook liever niet onnodig te veel betalen ondanks dat minister Plasterk binnenkort jouw raadsvergoeding verhoogt. Aan de andere kant, als je te weinig uren vooruit betaalt en het duurt onverhoopt toch langer dan zit er wellicht een fikse prent onder je ruitenwisser. Want toezicht en handhaving is ook in de avonduurtjes wel heel actief natuurlijk! Dan zul je verder zien dat tijdens de vergaderingen veel schorsingen zullen worden aangevraagd. Niet zozeer omdat de materie ingewikkeld is en er intern of met andere partijen moet worden overlegd.  Nee, er moet weer eens een raadslid naar buiten om de parkeertijd te verlengen.

Ik denk dat na grondige  evaluatie er geen meerderheid van de raad te vinden zal zijn die deze onzalige toestand  wil blijven verdedigen. Ik zou willen oproepen om lekker (Edes) te polderen, het redelijk  alternatief te zoeken en gereduceerde parkeertarieven te hanteren. Wellicht betaald door parkeerder, gemeente (lees belastingbetaler) en winkeliers samen. Dat alles natuurlijk realtime zodat de automobilist zowel voor- als achteraf niet voor onaangename verassingen komt te staan! Maar goed wie ben ik? Ik blijf toch wel naar het centrum op de fiets komen. Of zal het rijwiel in de toekomst ook nog eens aan het 'gratis parkeren bestaat niet' ten prooi vallen?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten