Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

donderdag 19 november 2015

De Schuilplaats













Is er sprake van opwekking in Otterlo? Een soort van reformatie? Is zondag 15 november te markeren als het geestelijk keerpunt? Het was daar toen op de dag des Heren een drukte van jewelste. Allemaal op weg naar één van de lokale kerken? Was de honger naar het evangelie zo groot dat drie dagen later al moest worden uitgeweken naar kerkgebouw de Schuilplaats in Ede?

Het zat echter iets anders. Men bleek daar niet aanwezig om een gedegen preek te horen. Wel om zelf het woord te voeren. Het werd een ontluisterende boodschap verstoken van naastenliefde. Het stichtelijk woord ging over onderbuikgevoelens, over angst voor het onbekende. Het ging over middenstand die de nieuwkomers niet goed in de gaten kan houden. Het ging over of de meisjes nog wel veilig waren.

Zeshonderd vluchtelingen in een gemeenschap waar jaarlijks honderdduizenden toeristen langskomen. Alsof die nooit enige overlast veroorzaken? En verder dat ‘voorganger’ van der Knaap maar eventjes goed moet luisteren! Zo niet dan moet hij afgezet worden met in z’n kielzog de ‘ouderlingen’ van het Edese college. Nee, erg asielgezind waren ze niet. En de Otterloze menigte schreeuwde verder en onze burgervader droop van de kansel af. 

Van enig empathie was geen sprake. Zondag a.s. zal de Schuilplaats weer gevuld zijn. Maar wellicht is er dan wel een andere, meer hoopvolle boodschap te horen voor medemensen die als vluchteling een beroep op ons doen. Iets gebaseerd op Mattheüs 25 vers 35 of zo. Misschien moet de Schuilplaats nog maar wat uitnodigingen in Otterlo ronddelen. Kunnen ze daar demonstreren op zondag mooi eens afwisselen met het inhaleren van een boodschap van medeleven.


3 opmerkingen:

  1. Stuitend!

    Wat een selectief en gekleurd relaas van een realiteit die ik als inwoner van Otterlo toch echt anders zie.
    Ik zag een minuscuul dorpje dat uitliep met de boodschap "100 is ok, 600 nee!" Niks "oprotten naar je eigen land" maar "100 is ok!" Als heel Nederland zo'n ruimhartig gebaar maakt kunnen we 700.000 vluchtelingen opvangen! Dat is niet bekrompen of hardvochtig, maar BOVENGEMIDDELD gastvrij! Waar steden als Amsterdam en Rotterdam nog altijd geen AZC hebben is Otterlo, een dorp zonder politie, ziekenhuis, winkelcentrum, en tal van andere voorzieningen bereid om honderd vluchtelingen op te nemen in hun stipje op de landkaart. 100 meer dan Ede. 100 meer dan bennekom. 100 meer dan lunteren, en ga zo maar door.

    Bij de demonstratie van Zondag was er voornamelijk sprake van een verontwaardigde groep mensen die doorhadden dat ze buitenspel gezet werden door een college B&W, het COA en de Judas uit hun midden die ten koste van het benadelen van een boel andere inwoners zijn zakken wil vullen. En toch stond er op de spandoeken 100 is ok! Best Christelijk als je het mij vraagt.

    En dan zijn er natuurlijk zuurpruimen die in een wanhopige zoektocht naar aandacht met hun laptopje kolommetjes moeten vullen in het plaatselijke suffertje die daar een geforceerde mening over gaan hebben. Als we er in Otterlo 100 opvangen, gaat de stad Ede er dan 3000 opvangen? Want dat is verhoudingsgewijs waar we het over hebben.

    Het gaat hier om perspectief. 100 voor Otterlo is VEEL, maar voor 100 kunnen we echt iets doen. Er zijn ondernemers die vrijwilligersplekken aanbieden, er zijn verenigingen die wat kunnen doen, er zijn burgers die willen bijdragen. Dat kan allemaal, maar alleen kleinschalig. Een AZC voor 600 is een vluchtelingenfabriek, waar de menselijke maat hoofdzakelijk zal afhangen van het COA. Grootschaligheid betekent onpersoonlijkheid. Grootschaligheid betekent oncontroleerbaarheid. Grootschaligheid betekent anonimiteit.
    Geen van die dingen past bij Otterlo. Otterlo is persoonlijk, betrokken, en men kent elkaar.
    Dat zijn wellicht begrippen die in het grote Ede een utopie zijn, maar hier is dat NOG zo.

    Denk in het vervolg even na voor u een ongezouten mening geeft over een onderwerp waar u zich duidelijk niet in hebt verdiept.

    Met vriendelijke groet,

    Een wel degelijk empathische Otterloër

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is wel erg kortzichtig om uw kerkgemeenschap te misbruiken om te oordelen over een vredelievende gemeenschap, Een gemeenschap die aangeeft dat er zeker mensen welkom zijn. Maar wel in de juiste verhouding, u bent waarschijnlijk niet op de hoogte van de normen en waarden van een groep mensen die geen uitzicht meer hebben op een verblijf in Nederland en wachten op uitzetting. Want dat is namelijk wat een AZC inhoudt, geen opvang van vluchtelingen maar van uit geproduceerde asielzoekers. Dat een gemeente dan besluit om bijna 1 op 2 een dorp te vullen met andere normen/waarden denkende mensen gaat zeker botsingen geven in de gemeenschap, tegenstand is in dit geval gewoon het behouden van het vredelievend karakter van een dorp. Als u zo begaan bent met het lot van deze mensen, zou u als voorstel de Schuilplaats kunnen aanbieden als tijdelijk AZC, misschien is ruilen een idee, u blij, van Voorst blij, gemeente blij en de inwoners blij.. Grt, Andre

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Was je erbij Jelmer? Zo niet, dan heb je je oordeel moeten maken op basis van wat je hebt gehoord. Neem de tijd om de video eens te bekijken. Was je er wel bij, dan begrijp ik je niet. Wat ik dan wel begrijp is dat zowel Vreugdenhil als van der Knaap jouw ..ahum.. kritsche... blik op het gemeente bestuur zullen missen.

    En 100 asielzoekers op een dorpskern van een kleine 1500 mag je best barmhartig noemen. De mondsnoeren van de plaatselijke dominee daarvoor mag je van mij naar naar het eeuwige vuur dat voor de duivel en zijn engelen is klaar gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen