Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

maandag 28 maart 2011

Wandelen door Ede... Niets Voor U?




Volgens sommige mensen heeft Ede wat een duf en suf imago. Het is een uit de kluiten gewassen dorp maar met nog lang geen stadsallure. Te groot voor het servet maar te klein voor het tafellaken. Saaiheid troef in de vallei aan de onderkant van de Veluwe. Daar besloot afgelopen zaterdag een groep enthousiaste mensen iets aan te gaan doen. En het frappante is... het waren niet eens Edenaren!

Geheel belangeloos hadden ze het plan opgevat een wandeltocht in Ede te organiseren. En ze kwamen niet met z'n allen met de auto maar met de trein naar ons toe. Dus best wel mensen met hart voor het milieu!

Ik hoorde iemand zeggen dat ze per spoor kwamen omdat ze bang waren dat anders hun auto’s door kwaadwillenden tijdens hun wandeltocht beschadigd zouden worden. Maar dat geloof je toch niet… wie heeft er nu problemen met mensen die de boel hier wat willen opvrolijken? Niemand toch?

Want ze hadden er wel werk van gemaakt, dat moet gezegd worden. Gewapend met vrolijke vlaggen en een echte megafoon trokken ze door enkele straten. Voor de gelegenheid hadden ze zich ook heel herkenbaar uitgedost. Dat ze op een fikse wandeling waren voorbereid zag je aan het stevige schoeisel dat ze droegen.

Wat dan wel weer wat tegenvalt is dat anderen, die niet zo van de wandelsport houden, dit dan zo kenbaar willen maken. De lopers werden tijdens hun tocht veelvuldig nageroepen en zelfs met bananen bekogeld. Het moet toch niet gekker worden! Loop je een paar blokjes in de buurt van station Ede-Wageningen en dan krijg je dat.

Het parkoers was trouwens goed afgezet. Het was ook opvallend hoeveel politieagenten waren ingezet om de ‘jongens van de ferme stap’ te begeleiden. Veel meer eigenlijk dan bij de avondvierdaagse hoewel daar echt veel meer wandelaars bij betrokken zijn. In ieder geval zat het tempo er goed in en om niet te snel al bij het eindpunt aan te komen werden er enkele pauzes ingelast.

De leider van de groep ging dan iets vertellen over vrij wandelen of zo. Ze vinden dat sommige mensen hier wel aan mee mogen doen maar anderen weer niet. Die komen hier dan naar toe en lopen volgens hun uit de pas. Maar ze vinden dat die dan eigenlijk wel moeten meelopen omdat zo hoort. Ik kan het niet zo precies navertellen, maar heb wel begrepen dat heel veel omstanders het er niet mee eens waren.

Ik hoorde ook dat er van te voren was opgeroepen om vooral niet te komen kijken. Dat was dan vooral bedoeld voor groepen mensen uit Ede waarvan de wandelende club vindt dat ze in gelijke tred moeten lopen maar dat onvoldoende doen. Dat is nou jammer. Is er eens iets te beleven, kan men eens in de benen, dan laten de inwoners van Ede het massaal afweten.

Dus maar niet meer klagen over de stoffigheid. De veredelde woudlopers hebben in ieder geval getracht het stof wat op te schudden. De eindconclusie na de mars van afgelopen zaterdag is dan ook nu wel duidelijk. Edenaren, meelopen met deze wandelaars is gewoonweg Niets Voor U... en laat dat dan ook maar mooi zo blijven!

1 opmerking:

  1. Het wandelvirus genaamd de vierdaagse is al weer flink uitgebroken hier in Nijmegen.
    Tijdens de officiele eerste inschrijvingsronde van de Nijmeegse Vierdaagse hebben 26.538 wandelaars ,
    een plekje aan de start toegewezen gekregen.
    De 2e inschrijfronde heeft maandag 5 maart 00.00u plaatsgevonden.
    Wat hiervan de uitkomst hiervan is nog niet via een officieel persbericht vrijgegeven.
    Wij houden u op de hoogte.

    De 96e editie van 17 t/m 20 juli in de oudste stad van het land.
    Loopt u hem dit jaar ook weer mee?

    BeantwoordenVerwijderen