Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

vrijdag 28 oktober 2016

Klotsend Geld...




Het gaat goed in Ede. Zo goed zelfs dat er in de politiek sprake is van geld terug geven aan de burgers. Tja, en hoe doe je dan zoiets? Geld incasseren is niet zo’n probleem. Het principe van belastinginning bestaat tenslotte al sinds er machthebbers zijn. Maar teruggeven dat is natuurlijk niet een alledaagse bezigheid. Zoiets vergt toch wat meer denkkracht. De lokale VVD was er gauw uit… verlaag gewoon de OZB met 10%. Klinkt heel sympathiek en is slechts een kleine administratieve handeling. Eentje uit de categorie ‘kortste klap’.

Maar die OZB wordt toch betaald door mensen met een eigen woning? Dan passeer je dus de mensen die huren! Heel terecht werd daarom ook door raadslid P.G. van den Berg van GroenLinks/PE opgemerkt dat de bijstandsmoeder in een huurflatje van de teruggave niets zal merken. Fractievoorzitter van Milligen van de VVD wuifde dit argument laconiek weg. Want in Ede stromen volgens hem de potten met geld toch over. Hoe ziet hij dat voor zich? Dat zo’n moeder op maandagochtend zich op het gemeentehuis meldt. Dat ze met haar handen een kommetje maakt.

Dat vervolgens een ambtenaar er een goed gevulde buidel in leegt en de overstroming die volgt het geld tegen de plinten laat klotsen? Tot volgende week maandag mevrouw en doe de groeten aan uw kinderen. Nee, je voelt wel aan dat bepaalde groepen mensen in onze (lokale) samenleving, die steun (het hardst) nodig hebben, bij een OZB teruggave echt niet zullen profiteren. Wel huiseigenaren waarvoor geldt, het groter en duurder de woning, hoe meer het VVV (Veelvuldig Villa Voordeel) voor je zal werken.

Kijk het betalen van belasting is nu eenmaal één van de weinige ‘zekerheden’ in het leven. Daar heb ik dan (ook als huiseigenaar) ook niet zo’n probleem mee. Als het maar goed wordt besteed natuurlijk! Profiteren van de opbrengst, of in dit geval teruggave, mag wat mij betreft primair ten goede komen aan hen die het meest nodig hebben. Een soort van solidariteitsprincipe dus. Maar ik geloof niet dat het de VVD met dit geld-retour-actie-voorstel daar om te doen is. Die hebben zo ook hun eigen electoraat...



3 opmerkingen:

  1. Bijvoorbeeld. In ieder geval voor iets kiezen waarbij elke burger profiteert en niet een bepaalde groep.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. prop het geld in de zorg dat hebben we allemaal nodig!

    BeantwoordenVerwijderen