Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.

zondag 1 juni 2014

(On)kruid














Wat is het toch een lust al die bermen in Ede die een pracht aan kleuren etaleren. Als ik ’s ochtends naar mijn werk fiets en het volle verkeer nog op gang moet komen, zinderen de vele verschillende geuren in mijn neusgaten. Vlinders en bijen wagen zich volop binnen de bebouwde kom. Pure natuur zo dichtbij. Maar niet iedereen deelt deze mening merk ik regelmatig.

“Het is een ordinaire bezuinigingsmaatregel. Als gemeente Ede zich wil profileren als baken in de Foodvalley dan past dit toch helemaal niet. Ede hoofdstad van de smaak? Wansmaak zul je bedoelen! Je schaamt je diep als mensen van buiten Ede door een haag van onkruid zich moeten voortbewegen.” Tja, smaken verschillen nu eenmaal. Vroeger, toen mijn haar lang, krullend en blond was, leerde ik op de middelbare agrarische school de definitie van onkruid.

Een plant of gewas die op een niet gewenste plek groeit. Dus wat de één het liefst met wortel en tak uitroeit heeft voor de ander juist een hoog koesteringsgehalte. Mijn enige bezwaar tegen het huidige bermenbeleid van de gemeente Ede is dan ook dat het nog wel wat bonter en veelkleuriger mag. Verantwoordelijk bestuurder Leon Meijer kwam ooit naar onze regio toe om biologie in Wageningen te studeren.

Nou, dan is hij ook de heel goed in staat om onze bermen nog kleurrijker te maken. Dus wethouder, pak de oude studieboeken er maar eens bij zoek een mooi kleurenpalet bij elkaar. Of vraag anders iemand van GroenLinks maar voor advies (P.G. van den Berg heeft overal verstand van). Wat het ook wordt, commentaar op onze mooie Edese ecologische bermen hou je toch altijd. Daar is nu eenmaal geen (on)kruid tegen gewassen…


1 opmerking:

  1. Ecologisch kruid mislukt in Ede

    Bermen vol met kleurige bloemen vind ook ik hartstikke mooi, zoals bijvoorbeeld bij sommige snelwegen (wal A12 doet ook een beetje haar best).

    Helaas moet je hiervoor in Ede dorp echter zoeken naar een spelt in een hooiberg. In plaats van fleurige en reukerige kruidenbloemen is het binnen de bebouwde kom veelal centimeters hoog gras, brandnetels en distels dat de bermen en perken bezaait. En dan heb ik het nog niet eens over al dat groen dat tussen de stoeptegels groeit. Dat heeft echt niets met kruid te maken.

    Het “ecologisch bermen beheer” in Ede is gewoon een ordinaire kostenbesparing op het onderhoud en leefbaarheid binnen de bebouwde kom. Slecht onderhoud dat er voor zorgt dat hondenlosloopgebieden verworden tot ondoordringbare oerwouden met distels en teken voor de honden, wandelpaden overwoekeren en stoeptegels verdwijnen onder de graszoden. Geen aanlokkend beeld voor potentiele Edenaren en een grote irritatie voor veel huidige bewoners die hierdoor bemerken dat deze onverzorgdheid van het groen ook extra afval aantrekt.

    Kortom, laten we nu eindelijk eens ons gezond verstand gaan gebruiken in Ede en op een functionele manier met ons groen om gaan. Waar fleurige kruiden (dus niet alleen gras en distels!) op voor het verkeer veilige manier in de bermen kunnen groeien, doen; bij paden en hondenlosloopgebieden maaien; en stoeptegels zo snel mogelijk ontdoen van groen.
    Alleen dan behoud je een gezonde, groene en actieve gemeente.

    Martin Kersten

    BeantwoordenVerwijderen