De wereld van o.a. kunst, cultuur, politiek, geloof en wetenschap, dichtbij en veraf, bekeken en gemeten door Jolmer Winkel (pseudoniem Willem Jonker) vanuit de wijk Rietkampen te Ede.
Interactie kan door het sturen van e-mail naar: jolmerwinkel@gmail.com of mij te gaan volgen op Twitter of vrienden te worden op Facebook.
vrijdag 8 maart 2013
Hondsdolheid...
Het is rumoerig in de gemeente Rede onderdeel van de zogenaamde 'doggy-belt'. Zelfs de nationale media schonk er volop aandacht aan. Wat is het geval? De grote dierenkliniek in de hoofdstad maakte onlangs bekend dat het voortaan mogelijk zal zijn volstrekt gezonde honden in te laten slapen. Er hoeft geen zwaarwegende reden hiervoor meer opgegeven te worden. Mocht de eigenaar slechts aangeven ‘genoeg van het dier te hebben’ dan staat niets meer in de weg tot het toedienen van een dodelijke injectie.
Wettelijk was dit al lang mogelijk maar in Rede, waar heel veel dierenliefhebbers wonen, ligt dit nu eenmaal heel gevoelig. Dat was ook de reden dat de zognaamde ‘redenloze euthanasie’ op honden hier niet kon worden uitgevoerd. Maar aan die situatie is nu een einde gekomen liet de directie van dierenhospitaal de Velderse Gallei onlangs in een persbericht weten. De plaatselijke afdeling van de Hondenpartij is erg bezorgd over deze gang van zaken.
Ze vroeg dan ook een gesprek aan met de directie van de dierenkliniek. Maar deze is niet van plan over de nieuwe 'service' in discussie te gaan. Wettelijk is het toegestaan en daarom moet het in Rede ook plaats kunnen vinden was slechts de reactie van het management. Na alle aandacht in de media kwam vervolgens een aanzienlijk deel van het personeel van de dierenkliniek in actie. Er bleek namelijk onder hen veel moeite te zijn met de nieuwe mogelijkheid tot zinloze honddoding.
Velen gaven aan gewetensbezwaard te zijn en niet mee te willen werken aan uitvoering hiervan. De publieke opinie heeft echter weinig sympathie met het personeel dat niet achter het nieuwe dierenkliniekbeleid kan staan. “Dat moeten eigenaren van een hond toch zelf bepalen” en “Dit is geen zaak meer voor politici of wetenschappers die dit een inhumane manier van werken vinden” klinkt er veelvuldig.
“Waarom bemoeit die Hondenpartij zich toch met het beleid van de dierenkliniek? Die handelt slechts binnen de kaders van de wet en dan is inmenging in het beleid ronduit ongewenst.” Kreten als ‘dierenfundamentalisten’ en ‘conservatieve hondenkoppen ’ zijn dan ook niet van de lucht om de bezwaarden aan te duiden. Dierenliefhebbers dus die hun eigen morele kompas in deze zaak liever volgen in plaats van zich te conformeren aan een democratisch meerderheidsbesluit…
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten