Onlangs passeerde de nieuwe woonvisie de gemeenteraad. Een ruime meerderheid sprak af dat er voorlopig volop woningen in Ede zullen worden gebouwd, economische terugval of niet.
Geen beteugeling van de expantiedrift dus. Daardoor worden er door de gemeente Ede grote financiële risico’s genomen. Blijkbaar wordt er vanuit gegaan dat de recessie tijdelijk is en de groei wel weer op gang komt.
Maar zou het ook mogelijk zijn dat we net de top zijn gepasseerd? Dat we sterk rekening moeten houden dat ons economisch peil gaat afnemen? Dat we moeten leren met minder genoegen te nemen? Een groeiende welvaart voor iedereen heeft een eindpunt! Wat is wijsheid in zo’n situatie? Ik bekijk het dan maar uit het oogpunt van het besturen van eigen gezinshuishouding.
Geld wordt pas uitgegeven als het er ook werkelijk is. Zaken waarbij financieel risico een rol speelt worden vermeden. Pas als de vooruitzichten beter zijn wordt de beurs weer wat verder opengetrokken. Noem het geldelijk conservatief, maar het is wel zo veilig en goed voor de gemoedstoestand. Zou ook een gemeente niet zo moeten opereren? In de huidige situatie gewoon kiezen voor veel minder maar wel duurzamere woningbouw?
Maar absoluut geen speculatie met gemeenschapsgeld. Want uiteindelijke financiële tegenvallers worden nooit afgewenteld op de politieke beleidsmakers zelf, maar altijd op de burgers. Dezelfde politici weten doorgaans daar dan wel weer wegen voor te bedenken. Het is misschien wel zinvol om daar al vast wat voor te gaan sparen…
Geen opmerkingen:
Een reactie posten